bardzo interesujący artykuł z ,, Kulturystki ". Podstawowy skład diety przedstartowej 1. Z asortymentu używanych produktów wyłączyć wszystkie produkty mleczne. Zalecenie to jest na pierwszy rzut oka kontrowersyjne, bowiem w okresie diety przedstartowej zwykło się przede wszystkim używać koncentratów proteinowych, z których 99% produkowanych jest [...]
Witam Mój pierwszy temat w tym dziale, długo szukałem i nie znalazłem żadnego tematu podobnego do tego. Mam nadzieję że się spodoba. Obecnie wiele czyta się o zależnościach między cholesterolem a chorobami serca. Wiele tych historii jest przestarzałych i demonizuje działanie tego steroidu na układ krążenia. A jakie są fakty? Wokół tego związku [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] zdrowym odżywianiem http://potreningu.pl/kobieta/artykuly/1673/piec-sposobow-na-obnizenie-kosztow-diety http://potreningu.pl/diety/artykuly/2044/tanie-i-niedoceniane-zrodla-bialka – przydatne szczególnie dla tych, którzy na siebie nie zarabiają i nie stać ich codzienne jedzenie łososia z kawiorem [...]
[...] kosztem, Po kazdym treningu mam ja kupowac? Co do reszty: szkoda slow.. bialko ??? ty potrzebuesz duzo przytyc :) Wieksze spozycie kalorii w parze z wiekszym spozyciem bialka przekierunkowuje metabolizm nieco w strone budowania miesni, a inaczej moze byc lipa.. przy okazji ktos tam powyzej napisal zeby odrzucic szyneczke, hmm kto ci takich [...]
ODŻYWIANIE, A NASZE ZDROWIE - W TRAKCIE STOSOWANIA STERYDÓW ANABOLICZNYCH. Postaram się wyjaśnić podstawowe zagadnienia dotyczące najczęstszych błędów żywieniowych, popełnianych przez stosujących sterydy anaboliczne amatorów ćwiczeń siłowych. Wspomniane błędy warunkują dodatkowe obciążenie nadmierna pracą naszych nerek, wątroby, układu [...]
[...] w zależności od uprawianej dyscypliny sportu, zaleca się białka 1-3,5 g, tłuszczu 0,7-0,9 g na 1 g białka oraz 4-4,5 g węglowodanów na 1 kg masy ciała. Te najwyższe dawki bialka - do stosowania masymalnie przez 3 dni - zaleca się celem ukształtowania masy mięśniowej. Wskazuje się tu głównie na równowagę kaloryczną między podażą, a [...]
Jedną z podstawowych wątpliwości, jakie mają kobiety próbujące uporać się z zaburzeniami miesiączkowania jest ustalenie odpowiednich dla tego celu proporcji makroskładników. Dużo się mówi o tym, że niskie spożycie tłuszczu prowadzi do dysregulacji cykli miesięcznych. Z kolei węglowodany są niezbędne do utrzymania prawidłowych poziomów - leptyny i [...]
witam! ostatnie moje przejscia związane z alergiami, kazały mi zaprzestac treningu, a zarazem zmotywowały do zgłębienia wiedzy na ten temat, którą chciałem sie z wami podzielic. Jak były podobne tematy to prosze o skasowanie. Co to jest alergia pokarmowa? Alergia pokarmowa polega na specyficznej reakcji organizmie człowieka, która może być [...]
[...] glodni a masa zaczyna spadac... dodajemy A ile mamy dodac lub odjac? Tez indywidualnie, proponuje po 100 kcal tygoniowo az do skutku. Co dalej? "Rozdajemy" nasze kalorie na bialka, tluszcze i weglowodany, czyli rozklad na BTW Jak? o wlasnie tak: 2g bialka na kg masy ciala(zwierzece + roslinne) 1.3g tluszczy na kg masy ciala(staramy sie oscylowac [...]
[...] zjadać itd. Mam nadzieję że ten artykuł pozwoli wyjaśnić sporne kwestie oraz poszerzy waszą wiedzę. Życzę miłego czytania. Jajko kurze zbudowane jest ze skorupy z błonami, bialka oraz żółtka. Skorupa stanowi 10% masy jajka, zawiera ok. 3,5% skladników organicznych oraz ok.95% składników mineralnych (głównie węglan wapnia). Skorupa zabezpiecza [...]
Artykuł ten przeznaczony jest dla osób, które postanowiły zmienić swoje nawyki żywieniowe, ułożyć dietę, poprawić stan zdrowia czy poprawić wygląd swojej sylwetki. Treść będzie napisana prostym językiem z przeznaczeniem dla osób, które pierwszy raz zaglądają w tematykę żywienia człowieka. W artykule podałem odnośniki do prac, które szerzej [...]
Aminokwasy - jako suplement. Hydrolizaty aminokwasowe w tabletkach (lub w płynie). Białka są zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą, niczym ruchomymi zawiasami, wiązaniami peptydowymi. Dzięki wiązaniom peptydowym aminokwasy w określonych białkach mają możliwość przemieszczania się między sobą, co umożliwia białkom geometryczne [...]
Witam wszystkich. Na wstępie dziękuję firmie KAIZEN za możliwość przetestowania suplementów opatrzonych ich znakiem, członkom KAIZEN TEAM, tj. znanym Wam wszystkim dobrze - Rafałowi Borysiukowi i Jackowi Rzesiowskiemu, za pomoc przy planach dietetycznych, treningowych i suplementacyjnych, oraz sprawowanie pieczy nade mną. Wypada podziękować [...]
Witam. Jako że ostatnio na forum byłem uczestnikiem kilku dyskusji na temat jaj kurzych, a przede wszystkim wpływu żółtek na poziom cholesterolu we krwi pozwoliłem sobie zamieścić lekko zmodyfikowaną wersję mojej prezentacji, którą robiłem na zaliczenie pierwszego semestru z żywienia człowieka. Na początek kilka wiadomości ogólnych o jajkach, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Wstęp Budowa masy mięśniowej to coś co mobilizuje do rozpoczęcia ćwiczeń jakieś 70% osób zaczynających przygody z kulturystyką. Ale żeby zbudować masę mięśniową należy wiedzieć jak się do tego zabrać – co jest bezsprzecznym warunkiem sukcesu i jak go osiągnąć. A niestety wciąż panuje pełno mylnych teorii i przeświadczeń a jedno z najgorszych a [...]
Postanowiłem napisać ten art. gdyż czytając książkę o Żywieniu człowieka bardzo mnie zainteresował ten temat. Nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę traci pożywienie podczas obróbki i przechowywania. Praca w większość oparta na autorach Roman Cichon i Lidia Wądołowska. Duża część produktów przeznaczonych do spożycia jest poddawana procesom [...]
Temat zakładam w celu umieszczenia w nim najbardziej wartościowych prac konkursowych pochodzących z: --->http://www.sfd.pl/Fighterski_konkurs__Fitmax_to_nie_tylko_si%C5%82ownia__450z%C5%82%2BGratisy_do_zgarni%C4%99cia!-t675079.html#post1 Mam nadzieję, że będą one cennym źródłem informacji dla przyszłych/obecnych, zarówno tych początkujących, jak i [...]
10 SPOSOBÓW NA UZYSKANIE FENOMENALNEJ RZEŹBY - STAŃ SIĘ RZEŹBIARZEM WŁASNEGO CIAŁA Uzyskanie wyraźnie widocznych szczegółów umięśnienia jest i łatwym, i trudnym zadaniem dla kulturysty. Trudnym, ponieważ wymaga pełnej koncentracji, żelaznej dyscypliny i poświęceń. Łatwym, ponieważ spełniając te warunki wstępne, prawie każdy kulturysta może [...]
POZYTYWNY WPŁYW ŻYWIENIA NA NASTRÓJ Lis 16, 2004 Autor: Bożena Formella Poprawa samopoczucia, umożliwienie nasilenia aktywności psychofizycznej, czy walka z następstwami przewlekłego stresu, to częstsze oczekiwania coraz liczniejszych grup konsumentów. Zaspokojenie tych oczekiwań ułatwia m.in. odpowiednio skomponowana dieta. Żywność [...]